ErkölcsTan

2021.jún.17.
Írta: TanNé

Zombi Jézus

zombijezus_alap7.JPG

Már több évtizede elterjed memetikai mém a világ számos részén a ZombiJézuska megnevezés. Mostanában kezd hazánkban is jobban használatba kerülni.

1. A Zombie egy angol nyelvű kifejezés, amelyet a mi nyelvünkben zombi fordít. Ez egy holttest, amelyet valamilyen varázslat révén újjáéledtek.

2. Zombi jelentése. A zombi egy Élőhalott, vagy egy olyan ember, aki meghalt, és aki újjáéledt.

3. ... eredetileg a zombik olyan halottak, akiket egy hatalmas mágus élesztett fel, hogy neki szolgáljanak.

2021.jún.08.
Írta: IGe.

Roger Penrose konform ciklusos kozmológiája

ido_ciklusai_penrose_konyv.jpg

Valószínű az utolsókat rúgja a megbukása előtt a BigBang és a folyamatosan és egyre gyorsulva táguló világmodell.

"Egy elmélet szerint univerzumunk folyamatosan újjászületik
Veres Szilárd 2020-10-13

Ezt állítja a friss Nobel-díjas fizikus. Szerinte több ősrobbanás volt és vár még ránk további.

Sir Roger Penrose nyerte idén a fizika Nobel-díjat egy matematikai módszerért, ami bizonyította és kibővítette Albert Einstein relativitáselméletét, továbbá a fekete lyukakkal kapcsolatos felfedezéseiért. A díjat átvéve pedig újra elmondta egyik elméletét arról, hogy az ősrobbanás előtt is volt ősrobbanás és még lesz. Szerinte az univerzum folyamatosan addig tágul, amíg össze nem omlik és ujjá nem születik, ami valószínűleg a jövőben újra meg fog történni. Az elméletét konform ciklusos kozmológiának nevezik. ..."

2021.jún.07.
Írta: IGe.

Szingularítás csak hablatyolás

bigbang_szingilaritas_michiko.JPG

Michio Kaku a New York-i City University College elméleti fizika professzora, a húr-térelmélet egyik megalkotója nyilatkozta:  ... vannak olyanok, akik végtelen gravitációs szingularitásról hablatyolnak, nos ez ostobaság. Nincs olyan, hogy végtelen gravitáció. Csak azért használjuk a szingularitás szót, hogy palástoljuk tudatlanságunkat.

videó

2021.máj.16.
Írta: TanNé

Hívők vs Kételkedők

hit_ertelmezese.JPG

Érvelési mémek a "hívők" értelmetlen halmaz miatt:

Nagyon kevés a hívő ember. Aki ellenzi a hagyományos ateizmust, az jellemzően talál magának valami tagadás-pótlékot. Mindig akad valami tagadható Istenféle.

Nincsenek nem kételkedő emberek, mert minden ember kételkedik valamiben. A kételkedők vannak a legeslegeslegtöbben.

Ha elég egy istenben, vagy akár Hókuszpók szakállának bűvös erejében hinni, hogy valaki hívő és vallásos lehessen, akkor ugyan ilyen logikai elv alapján elegendő egy istent, vagy bármilyen bűvös dolgot tagadni, vagy kételkedni benne, hogy "KÉTELKEDŐ" lehessen.

Tehát te magad sem vagy tudományos, mert olyan halmazokat használsz olyan célra, ami nem létezik a valóságban és az adott célra alkalmatlan is. Kellene még némi fejlődési evolúció a gondolataidnak, mert igen csak elmaradott.

Mert lexikálisan az is hívőnek számít, aki a Pénzben hisz, vagy a PoliAteizmusban, vagy a BigBangben, vagy a Napfaló Kockás Krokodilban. A hit és a hívés ugyan is nem csak a vallások kiváltsága.

2021.máj.07.
Írta: IGe.

A 2,7 milliárd éves matematikus

fold_oregszik.jpg

A matematikus Erdős Pál (1913-1996) ironizált azzal, hogy ő 2.7 milliárd éves. Mert amikor iskolába járt, akkor a tudósok megesküdtek arra, hogy a föld 2 milliárd éves, de újabban már azt olvassa 4.7 milliárd éves. Ő közben a földön élt. Ezek szerint ő 2.7 milliárd éves lehet úgy nagyjából.

Kiegészítés: emlékezetem szerint az Ősrobbanásban hívők szerint, annak a kora is a földünkéhez hasonlóan változott és növekedett.

+ a Földtől 35 méterre keringő Hold

2021.ápr.27.
Írta: IGe.

Vallások evolúciós fájának érdekes kinövései

485832.jpg

Érdekességnek és igen erősen elgondolkoztatónak legyen itt a vallások evolúciós fájának egyik változatából egy részlet. Mire is érdemes figyelni? Arra, hogy szerepel benne a 'Tudományos Módszertan' és a 'Kvantumfizika' is mint vallás, de az 'Ateizmus' meg nem. Amit túlságosan nem kell komolyan venni szerintem, de az iróniája, messze nem is elhanyagolható. Van benne ha más nem rész-igazság.

2021.már.20.
Írta: IGe.

Isten tudományosan vizsgálható, már a hazai ateisták szerint is

ateista_tudomanyos_vizsg.jpg

 "Az új ateisták, a korábbi valláskritikával illetve ateizmussal foglalkozó szerzőktől eltérően, tudományos szempontból közelítik meg az istenkérdést. Korábban azt gondolták, hogy istent nem lehet tudományos szempontból vizsgálni, és ezért a vallás, vagy a spiritualitás, valamint a tudomány egymással összeegyeztethetetlenek, és éppen ezért a tudomány nem tud választ adni bizonyos kérdésekre, míg a vallás igen. Az új ateisták, többek közt Richard Dawkins biológus és a néhai Victor Stenger fizikus, azt állítják, hogy ha istennek van bármilyen hatása a világunkra, akkor lehetségesnek kell lennie hipotéziseket megfogalmazni vele kapcsolatban, ezeket pedig a tudományos módszer segítségével tesztelni is lehet."

forrás: http://www.ateizmus.hu/node/64

2021.már.18.
Írta: IGe.

Kálvinista Apologetika összeomlás és KO

karakutty_kalam_kalv.jpg

P-DOX időszámítás szerint 42 021. március 17-én Szalai Miklós történész-filozófus, az egyik hazai ateista szervezet alapító elnöke,  egy nyilvános videós vitában porrá omlasztotta össze a Kálvinista Apologetika által használt Kalám kozmológiai 'istenérvet'. Ez jelentős hatással lesz az ateistákra is .... ami azzal jár hogy még többen fogják a Tudományos Istent feltáró istenérvemet megismerni és elfogadni.
Megállapításra került tényként, még a vita elején, hogy a Kalám érv valójában egy iszlám, önellentmondásosan tomista érv, és nem felel meg a judeokeresztény Istennek. Tehát eleve nem lehet egy keresztény, így kálvinista istenérv sem. A végén meg kiderült, hogy a legtöbb keresztény teológus sem fogadja el. KO.
2021.már.16.
Írta: IGe.

Kalám kozmológiai istenérve saját magába omlik

ok_es_okozat2.jpg

Kálvinista Apologetika csoport által futtatott, úgynevezett Kalán kozmológiai istenérve saját magát cáfolja és saját magába omlik össze. 

1. Mindennek oka van, de az ő kiválasztott Jahve Istenüknek nem. Az az Ősi Gyevi Bíró.
2. Mindennek kezdete van, de az ő kiválasztott Jahve Istenüknek nem. Az az Ősi Gyevi Bíró.
3. A két előző verzió bárminemű összevonása, összekutyulása is ökörség a köbön.
4. A Világegyetem tutira nem Ősrobbanás mesével keletkezett, hanem ciklikus volt mindig is.
5. A LÉTEZÉS szót metafizikai értelemben használják, így igazából az azokat tartalmazó mondatok csak ál állítások.
2021.már.08.
Írta: TanNé

Agykutatás hete 2021

agykutatas_hete.JPG

 

Miről szól az Agykutatás Hete? Egy olyan országos rendezvénysorozat, amely során az emberi agy működésébe nyerhetünk betekintést roppant változatos programok keretében.

Ugyan konkrétan még nincs memetikai programrész nevén nevezve, de sok előadás lényegét tekintve arról is szól. A memetika az agykutatás jelentős területe lesz a jövőben. 

Címkék: tudomány, memetika
2021.feb.28.
Írta: IGe.

Túl Richard Dawkinson

trukkos_mem_ajanlas.jpg

Trükkös Mém című és Túl Richard Dawkinson belső alcímű e-könyvemet, még igaz csak magyar nyelven, de fordító és felolvasó programokkal szinte bármely nyelven megérthetően, az  USA-ban, Kanadában, Olaszországban, Hollandiában, Japánban és egyre több országban is meg lehet már vásárolni, a tíz körüli magyar könyvforgalmazó hely mellett. Felsorolom a lehetőségeket:

süti beállítások módosítása